Sidan uppdaterades: 2019-01-21 15:23

Nyheter från Göteborgs universitet - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida

• De tar tåget till utbytesstudierna

[2019-09-13] Felicia och Nils är två av 29 studenter som sökt Göteborgs universitets nya satsning Erasmus Grant for Train Travel. Bidraget på två tusen kronor går till studenter som väljer tåget istället för flyget till utbytesstudierna i Europa.

• Smartare fåglar delade oftare upp sig i nya arter

[2019-09-13] En av de stora frågorna inom evolutionsbiologin handlar om ifall arternas egenskaper kan påverka hur de bildar nya arter. En nyligen publicerad studie i tidskriften Evolution today visar att hjärnans storlek kan spela en sådan roll hos fåglar.

• Student från Kritiska studier diskuterar kritiskt tänkande med unga

[2019-09-13] Feminism, polisvåld och extremism - det är stor spännvidd på diskussionsämnena när unga i östra Göteborg går på kurs i kritiskt tänkande. En av arrangörerna är Vincent Lekblad, som precis har tagit examen från masterprogrammet Kritiska studier.

• 12 miljoner till forskning inom AI och autonoma system

[2019-09-12] Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse har beviljat 12 miljoner kronor till två forskningsprojekt vid Göteborgs universitet. Projekten ska studera misstro mot artificiell intelligens och hur artificiell intelligens används för att påverka opinionen.

• Konstnärligt filmande kan ses som ett sätt att nå insikt

[2019-09-11] Essäfilm kan generera ett oförutsett tänkande. Det visar en avhandling i filmisk gestaltning vid Göteborgs universitet.

• Språkteknologi hjälper digitala verktyg att förstå ord med flera betydelser

[2019-09-10] För att fungera korrekt behöver digitala verktyg kunna förstå om det är musiken eller klädesplagget som avses med ordet "rock", och om det med "damm" menas en vattensamling eller smuts i hörnen. En ny avhandling visar att det är möjligt för datorer som använder mänskligt språk att automatiskt lära sig de olika betydelserna av ord med fler än en innebörd.

• Kulturarv i Antarktis dokumenteras

[2019-09-09] En gammal forskningsstation på Antarktis ska dokumenteras för framtiden med hjälp av VR-teknik. Jonathan Westin, forskningskoordinator på Centrum för digital humaniora är en av forskarna som ingår i polarexpeditionen.

• Handeln riskerar att bli en oattraktiv arbetsplats

[2019-09-09] Under 2000-talet har utökade öppettider och omstrukturering i detaljhandeln lett till förändringar för personalen. Det har blivit fler deltidstjänster, ökad internkonkurrens, sämre karriärmöjligheter och mer ensamt att arbeta i butik.

• Strategiskt tänkande en tillgång för elever

[2019-09-09] Genom att träna på att hitta olika strategier så ökar elevers problemlösningsförmåga i matematik. Det visar en ny avhandling från Göteborgs universitet.

• Minnesmanipulering användes när senantikens Rom kristnades

[2019-09-09] Med kristendomens intåg under senantiken förändrades religiöst liv och praktik i romerska städer i västra Mindre Asien. En ny avhandling visar att man aktivt använde hednisk materiell kultur för att forma en kristen samtid och kristna framtider, genom minnesmanipulation - det vill säga att man istället för att förstöra tingen omformade de sätt som de uppfattades på.

• Arvsrätt till kronan minskade risken för krig och politisk instabilitet

[2019-09-09] Införandet av arvsmonarki i Europa bidrog till att minska risken för inbördeskrig i samband med överlämnandet av makten. Det visar en studie från Göteborgs universitet som undersökt historiska successioner mellan åren 1000 och 1800.

• "Digitaliseringen skapar nya möjligheter men också utmaningar"

[2019-09-06] Vissa lärare är skeptiska, andra ser möjligheter - utvecklingen med digital teknik i skolan kan betraktas på olika sätt. Svensklärarföreningens nyutkomna årsskrift har temat Digitalt och tar upp olika aspekter av temat.