Sidan uppdaterades: 2019-01-21 15:23

Nyheter från Göteborgs universitet - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida

• Långvarig hetta drabbar barn på förskolor

[2019-06-19] Värmeböljan sommaren 2018 förde inte bara med sig skogsbränder utan innebar också problem för gamla och unga. Nu visar nya studier från Göteborgs universitet att hetta begränsar förskolebarns utelekar eftersom många gårdar inte kan ge tillräckligt med skugga.

• Tonårsföräldrar positiva till ökat föräldrastöd

[2019-06-19] Tonårstiden är den mest intensiva utvecklingsperioden efter spädbarnstiden och föräldrar till tonåringar är lika angelägna om att få stöd i sitt föräldraskap under denna period som när barnen är små. Det visar en studie gjord vid Göteborgs universitet.

• SOM-undersökningen 2018: Klimatfrågan vinnare i dystopiernas kamp

[2019-06-19] Går det att säga att det ena globala hotet är värre än det andra? Med hjälp av senaste SOM-undersökningen ställs två av samtidens viktigaste frågor ¿ klimathot och antibiotikaresistens ¿ mot varandra i en dystopiernas kamp: ¿ En dystopi är en framtida mardrömsvärld. Svenskars oro för en dystopisk framtid har vi mätt genom att fråga om orosmoln inför framtiden och samhällsproblem idag. Allt fler svenskar lyfter klimatfrågan som en av samtidens viktigaste frågor, och det gör klimatfrågan till vinnare i dystopiernas kamp, säger forskaren Björn Rönnerstrand.

• Nyutnämnda hedersdoktorer vid Sahlgrenska akademin

[2019-06-19] Gunilla Backman, Carl Bennet och Denis Mukwege har utsetts till hedersdoktorer på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

• En ny kraft för optiska pincetter upptäckt

[2019-06-18] När man studerar biologiska celler med optisk pincett är ett stort problem den skada som verktyget orsakar cellen. Giovanni Volpe, forskare vid Göteborgs universitet, har upptäckt en ny typ av kraft som rejält minskar den optiska pincettens ljusanvändning - och förbättrar experiment på alla typer av celler och partiklar.

• Kulturjournalistiken viktig i rapporteringen av terrorattackerna i Paris

[2019-06-18] Kulturjournalistiken spelade en viktig roll i den svenska rapporteringen av terrorattackerna i Paris 2015. Genom att ta fasta på händelsernas sammanhang med en mer tolkande ansats bidrog den till att belysa aspekter som demokratiska värderingar och känslomässig gemenskap. Men gränsen mellan nyhets- och kulturjournalistik kan vara på väg att suddas ut. Det visar en ny studie publicerad av Nordicom vid Göteborgs universitet.

• Långt liv och minskad demensrisk vid ovanlig genvariant

[2019-06-18] Personer med en specifik och ovanlig genmutation tycks vara skyddade mot flera olika demenssjukdomar, och ha ökad möjlighet till ett långt liv. Det framgår av en omfattande internationell forskningsstudie.

• Ulla Carlsson får årets Svenska Unescopris

[2019-06-17] 2019 års Svenska Unescopris går till Ulla Carlsson för hennes långvariga arbete för yttrandefrihet och ökad medie- och informationskunnighet (MIK). Ulla Carlsson vid institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG), Göteborgs universitet, är Sveriges enda Unescoprofessor i yttrandefrihet.

• Sjögurka testas som vattenrenare vid odling av fisk

[2019-06-17] Att odla fisk, skaldjur och andra marina arter bidrar till hållbara lösningar för matförsörjningen. En betydelsefull art inom vattenbruk är sjögurkan, som kan förbättra vattenkvaliteten i odlingar, något som nu för första gången testas i Sverige.

• Stjärnviolinisten Isabelle van Keulen ny artist in residence vid HSM

[2019-06-17] En musiker i absolut världsklass blir gästlärare vid Högskolan för scen och musik. Den nederländska violinsten och violasten Isabelle van Keulen bjuds in till skolans artist in residence-program, som presenteras med stöd från Stena-Stiftelsen. Tack vare sin musikaliska mångsidighet har hon blivit en av sin generations mest uppskattade instrumentalister.

• Kubakrisen - ett bortglömt kulturarv

[2019-06-14] Hur påverkade Kubakrisen 1962, då supermakterna USA och Sovjetunionen var nära ett kärnvapenkrig, Kuba och människorna där? En ny samtidsarkeologisk bok ger röst åt de minnen och berättelser som tidigare inte kommit till tals i den stora berättelsen om Kubakrisen - och som tillsammans med materialet på kärnvapenbaserna snart är helt borta.

• Ny bok om migration - fem frågor till Joakim Ruist

[2019-06-13] I en ny bok diskuterar Joakim Ruist, nationalekonom på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, migrationens orsaker och konsekvenser.