Sidan uppdaterades: 2019-01-21 15:23

Nyheter från Göteborgs universitet - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida

• Nya beräkningar visar på skifte i den arktiska kolbalansen

[2019-10-22] De arktiska områdena har under årtusenden lagrat stora mänger kol i marken. En ny internationell studie publicerad i Nature Climate Change visar dock att dessa permafrostområden går mot ett skifte. Nu avger områdena i Arktis mer kol till atmosfären än vad växtligheten tar upp. Tillförseln av koldioxid till atmosfären riskerar dessutom att öka markant med upp till 41 procent om vi inte lyckas bromsa våra egna utsläpp.

• Ulla Carlsson tog emot Svenska Unescopriset på fullsatt internationell konferens

[2019-10-21] - Det värsta som kan hända i en demokrati är om medborgarna blir likgiltiga och icke delaktiga. Därför är allas rätt till information och yttrandefrihet en så viktig politisk fråga. Det säger Ulla Carlsson, mottagare av årets Svenska Unescopris.

• Doktorspromotion 2019: En hyllning till kunskapens förnyare

[2019-10-21] I fredags hölls årets främsta akademiska högtid i kongresshallen på Svenska mässan, doktorspromotionen, där 195 nya doktorer och 12 hedersdoktorer uppmärksammades. Årets tema var kunskap och upplysning.

• Miljöprofessor får medalj av Handelshögskolan

[2019-10-21] Thomas Sterner, professor i miljöekonomi, är årets mottagare av medaljen Pro Studio et Scientia - för engagemang och vetenskap. Med denna utmärkelse vill Handelshögskolan vid Göteborgs universitet uppmärksamma och hedra personer som gjort omfattande insatser för att utveckla skolans verksamhet.

• Kvinnliga poeter litterära storstjärnor redan för 500 år sedan

[2019-10-21] I den traditionella europeiska litteraturhistorieskrivningen ges intrycket att den antika poeten Sapfo nästan varit den enda framgångsrika kvinnliga författaren. I själva verket är litteraturhistorien full av kvinnor. En ny avhandling undersöker hur tre av dem blev sin tids litterära superstjärnor - med hjälp av just Sapfo.

• Sex forskningsprojekt vid GU får finansiering av RJ

[2019-10-17] Riksbankens Jubileumsfond (RJ) har beslutat att bevilja drygt 21 miljoner kronor till humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning vid Göteborgs universitet. Dessutom får Litteraturbanken 10,5 miljoner kronor i kategorin infrastruktur för forskning.

• Handelsprofessor utsedd till ordförande för beredningsgrupp vid VR

[2019-10-16] Nästan 7 miljarder kronor - så mycket stödjer Vetenskapsrådet (VR) forskning med varje år. Professor Ulla Eriksson-Zetterquist är ny ordförande för en av rådets beredningsgrupper som avgör vem som får ta del av forskningspengarna. Ett hedersamt uppdrag naturligtvis.

• Kolonialismens vinnare och förlorare i nytt ljus

[2019-10-16] Kolonialismens vinnare och förlorare i nytt ljus

• Pensionering inget stort hot mot den psykiska hälsan

[2019-10-16] Att gå i pension beskrivs ofta som en form av kris och en period präglad av förluster, men de allra flesta hanterar pensionsövergången bra. Det visar en ny avhandling från Göteborgs universitet.

• Fritidsbåtar orsakar negativa effekter på kustmiljön

[2019-10-15] Havsmiljöinstitutets nya rapport visar att fritidsbåtar ger upphov till flera typer av negativa effekter på kustmiljön.

• Sociala medier-användningen äger rum både on- och offline

[2019-10-15] Sociala medier har förändrat hur människor kommunicerar med varandra men användandet är varken statiskt eller knutet till en specifik plattform. Nya funktioner på plattformarna, förändrade livsvillkor och förmåga att vara både on- och offline samtidigt är några av de omständigheter som påverkar vårt användande. Det visar en ny avhandling vid Göteborgs universitet.

• Syrgas i tryckkammare ger lindring efter strålbehandling

[2019-10-15] Syrgasbehandling i tryckkammare kan lindra självskattade symptom och biverkningar efter strålbehandling mot cancer i bäckenregionen, visar en studie. Efter 30-40 pass i kammaren upplevde många att både blödningar, läckage och smärtor dämpats.