Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Got democracy?

Föreläsning

Han är uppvuxen i en samisk renskötarfamilj i Kieksiäisvaara, utbildad konstnär med street art bakgrund. Och han är arg. Med sina bilder för Anders Sunna en kamp för samers rättigheter, mot svensk kolonialism.

Konstnären Anders Sunnas verk väcker starka känslor. Vissa ser honom som en förkämpe för den samiska medborgarrättsrörelsen. Andra som en person som uppmanar till terrorism. Motiven i hans konst är ofta baserade på familjens konflikt med svenska staten. Den fortfarande pågående och infekterade konflikten började 1971 och har bland annat inneburit att familjen tvångsförflyttats.

Målningarna är en blandning av collage, måleri i flera lager och graffiti i olika dimensioner och stilar skildrar ett samhälle präglat av, kolonialism, tvångsförflyttningar och förtryck. Statsmakten personifieras bland annat av anonyma tjänstemän i bryna skortor med armbindlar. Verken har en vass politisk inriktning som ger utlopp för känslorna och som uppmuntrar andra samer att inte ge upp utan att stå upp för sin identitet och att vara stolta. Med sina verk vill Anders Sunna informera och väcka människors känslor och nyfikenhet. Konsten handlar också om det samiska kollektivet och dess historia genom tiden i de fyra länderna.

Anders Sunna betonar bildens makt. Han menar att bilden träffar mer direkt än en text, som betraktaren måste anstränga sig för att förstå. I föreläsningen kommer han också att tala om hur känslor av frustration och oförrätt kräver utlopp - något han kanaliserar genom sin bildkonst.

Föreläsningen kommer att hållas på svenska.

Föreläsare: Anders Sunna

Datum: 2017-04-21

Tid: 13:00 - 16:00

Kategorier: Konst- och bildvetenskap, Etnologi, Konst, Jämlikhet/jämställdhet, Samhällsvetenskap

Arrangör: HDK

Plats: HDK, Kristinelundsgatan 6-8

Evenemangslänk: Läs mer om Got democracy?

Ytterligare information:
areainfectedNyhet2.jpg

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-04-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?