Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • GU-studenter uppmanade att lämna Ryssland

  [2017-12-08] Göteborgs universitet har fått besked om att nio studenter som befinner sig i St. Petersburg måste lämna Ryssland. De återvänder till Sverige inom kort.

 • Kommenterar årets Nobelpris i fysik i SVT

  [2017-12-08] På söndag är det dags för nobelprisutdelning och astrofysiker Maria Sundin från Göteborgs universitet kommer att kommentera fysikpriset i SVT:s direktsändning från Nobelbanketten.

 • En mikrovärld väl fördold för det mänskliga ögat

  [2017-12-08] Ett världsomfattande forskarnätverk har tillsammans skapat en ny global databas för mikroorganismer. Målet är att kunna analysera så många av jordens mikrobiella samhällen som möjligt för att öka förståelsen för mikroorganismer

 • Sjösätter forskningsprojekt med fokus på hur flickor kan förmås stanna inom fotbollen

  [2017-12-07] Fotboll är den mest uppskattade idrotten bland flickor i Sverige. Men avhoppen bland flickor från sporten är mycket stora. Väldigt lite forskning om hur mekanismerna för detta ser ut har gjorts, något som nu en grupp forskare vid Göteborgs universitet vill råda bot på. Intresset från idrottsrörelsen bedöms som stort.

 • Åke Hodell utforskade konstarternas gränser

  [2017-12-07] Åke Hodells konstnärsskap - mellan bildkonst, litteratur och ljudkonst - står i fokus för en ny avhandling. Den visar hur problematik kring etik och teknik förenas med ett utforskande av de olika konstarternas gränser i Hodells konstnärskap.

 • Förändrat värdesystem i kölvattnet av skolreformer

  [2017-12-06] Förstelärarreformen från 2013 kan ses som ett indirekt svar på debatten om svensk skolas sjunkande resultat. En studie vid Göteborgs universitet pekar nu på ett lärarmissnöje över att reformen lett till en mer hierarkisk lärarkår. Dessutom innebär reformen att de tidigare huvudlärarna, som fick sin position legitimerad av kollegorna, ersatts av förstelärare som främst ses som skolledningens förlängda arm.

 • Framtida befolkningsökning skärskådas

  [2017-12-05] På drygt femtio år har jordens befolkning mer än fördubblats. Jordens resurser räcker idag inte till för en västerländsk levnadsstandard åt alla, än mindre för en ökande befolkning. Ett nytt forskningsprojekt fokuserar på befolkningsökningen och möjliga lösningar på problemet.

 • Julmarknad på HDK 8-10 december

  [2017-12-04] Nu är det dags för HDK-studenternas årliga julmarknad. 8-10 december i HDK-huset på Kristinelundsgatan 6-8 i Göteborg.

 • Anna Reymer får miljonanslag

  [2017-11-30] Hasselblad Science, Hasselbladstiftelsens naturvetenskapliga gren, har tilldelat forskningsanslag på en miljon kronor till Anna Reymer för sin forskning inom beräkningsbiokemi med fokus på att utveckla och tillämpa molekylära modelleringsverktyg.

 • Rejält ökad risk för förmaksflimmer vid medfött hjärtfel

  [2017-11-30] Personer med medfödda hjärtfel löper upp till 85 gånger ökad risk för att drabbas av förmaksflimmer i vuxen ålder. Forskarna bakom en studie, publicerad i tidskriften Circulation, förespråkar nu tätare kontroller av de mest utsatta grupperna.

 • Personer med funktionsnedsättning nämns men syns inte i läroböcker

  [2017-11-29] Läroböcker är viktiga för en inkluderande utbildning. Ändå är personer med funktionsnedsättning mestadels osynliggjorda i läroböcker. Det visar forskning vid Göteborgs universitet.

 • Kemikalier i huden avbildas med ny metod

  [2017-11-29] En ny metod för att undersöka huden kan minska antalet djurförsök och samtidigt ge nya möjligheter till utveckling av läkemedel och kosmetika. Med kemisk avbildning kan man se alla skikt av huden och mäta närvaro av i princip vilka ämnen som helst i vilken del av huden som helst, med mycket hög noggrannhet.

Fler nyheter

Kontaktinformation

Ulrika Lundin, pressekreterare

Box 100, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Universitetsbyggnaden, Vasaparken

Telefon:
031-786 67 05
0707-75 88 51

Sidansvarig: Ulrika Lundin|Sidan uppdaterades: 2015-11-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://marecol.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/nyheter/
Utskriftsdatum: 2017-12-11