• Fem år med Nordisk kvinnolitteraturhistoria

[2017-03-01] Hur många nordiska kvinnliga författare har det egentligen funnits genom tiderna? Åtminstone 821. Det är i alla fall det antal som är med i Nordisk kvinnolitteraturhistoria. Den digitala upplagan fyller nu fem år, vilket firas med nya artiklar, bland annat om deckardrottningar och kvinnomonster.

• Nina Björk ser samtiden genom Rosa Luxemburg

[2017-03-01] För att fly en hopplös samtid rymde Nina Björk in i Rosa Luxemburgs värld. Under ett seminarium på Humanisten berättade hon om vanmakt, marxism och sin senaste bok.

• Stort anslag till forskning i fysik

[2017-03-01] Professor Johan Åkerman har fått ett forskningsanslag på närmare 23 miljoner kronor från Vetenskapsrådet inom Bidrag till forskningsmiljö naturvetenskap och teknikvetenskap. - Det känns förstås väldigt bra att kunna fortsätta vårt framgångsrika forskningssamarbete mellan Göteborgs universitet och KTH inom ramen för det här anslaget, säger Joha Åkerman.

• Barns vardagsliv starkt reglerat

[2017-03-01] Barn i Sverige och USA upplever sin vardag som tydligt reglerad och strukturerad. Men där de amerikanska barnen anger långa skoldagar och läxor som det jobbiga i vardagen pekar de svenska barnen istället på tjat och stress i samband med de dagliga rutinerna. Det framgår av en aktuell studie vid Göteborgs universitet.

• Nytt masterprogram kombinerar humaniora med digital teknik

[2017-02-28] Hösten 2017 startar en ny utbildning vid Göteborgs universitet som är den första i sitt slag. På Masterprogrammet Digital humaniora får studenterna kombinera digital teknik med humanistiska färdigheter som kritiskt tänkande.

• Försurningen ökar i Norra ishavet

[2017-02-28] Decenniers globala klimatuppvärmning har försurat havsvattnet och påverkat ekosystemet i den västra delen av Norra ishavet. Det visar en internationell grupp forskare i en ny studie som publiceras i Nature Climate Change.

• Striktare bedömningar av arbetsförmåga svår att tillämpa

[2017-02-27] Vilka bedömningsgrunder och arbetsmetoder tillämpas i praktiken när frontlinjepersonal vid Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen bedömer långvarigt sjukas ohälsa, arbetsförmåga och rätt till sjukpenning? Förekommer olikartade synsätt på arbetsoförmåga? Detta diskuterar forskarna Rafael Lindqvist och Jörgen Lundälv i en nypublicerad artikel i European Journal of Social Work.

• Ny arkeologisk modell synliggör kvinnors arbete under förhistorien

[2017-02-27] En ny avhandling i arkeologi vid Göteborgs universitet synliggör kvinnornas arbete med försörjningen under förhistorisk tid. Avhandlingen för också fram en modell som kan användas när arkeologer närmar sig ett nytt boplatsmaterial, för att de alltid ska ställa sig frågan om hur kvinnornas arbete sett ut på platsen.

• Korruption bidrar till överkonsumtion av antibiotika

[2017-02-27] Korruption är en bidragande orsak till överförskrivning av antibiotika i Europa. Hur mycket som skrivs ut i onödan skiljer sig mellan olika länder, men det finns även betydande skillnader mellan olika regioner i samma land. Det slår en studie från Göteborgs universitet fast.

• Från mellanstadielärare till professor

[2017-02-24] Hon började som mellanstadielärare och nu har hon blivit professor i sociologi. Marie Carlsons väg har inte varit helt rak, men alltid kretsat kring frågor om utbildning, demokrati, migration och mänskliga rättigheter. Hennes intresse har också fört henne till många olika länder och Marie har deltagit i flera internationella forskningsprojekt.

• Forskare från GU bakom miljösmart hinder till Gothenburg Horse Show

[2017-02-22] Under Gothenburg Horse Show hoppar hästarna i världseliten över många olika hinder. Men bara ett består av tidningspapper. En grupp forskare vid Göteborgs universitet har tagit fram det återvinningsbara hindret Ecoestrian som även innehåller textil och musselskal.

• Utbildning och snabb integration nyckeln till minskad barnfattigdom

[2017-02-22] Är du född i Sverige och barn till utrikesfödda föräldrar med kort utbildning är sannolikheten att du lever i fattigdom mer än 50 procent. Är dina föräldrar nyanlända eller födda i Irak, Somalia eller Syrien stiger sannolikheten upp till 80 procent. En snabbare integration av invandrade föräldrar på arbetsmarknaden krävs för att vända trenden, säger forskare från Göteborgs universitet i en ny studie.