LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Doktorand i medicinsk vetenskap - Epigenetiska mekanismer i höggradiga gliom

Titel på projektet: Epigenetiska mekanismer i höggradiga gliom hos barn och vuxna: kartläggning och riktad behandling

Arbetsuppgifter

Allmänt om utbildning på forskarnivå: Utbildning i medicinsk vetenskap motsvarar studier om sammanlagt 240 högskolepoäng. Utbildningen bedrivs på heltid och ska leda till doktorsexamen. Utbildningen består i att genomföra ett vetenskapligt projekt och att delta i kurser på forskarnivå om minst 30 högskolepoäng. Utbildningen avslutas med att doktoranden skriver en vetenskaplig sammanläggningsavhandling eller en monografi motsvarande minst 120 högskolepoäng. För mer information om utbildning på forskarnivå vid Sahlgrenska akademin se den allmänna studieplanen http://sahlgrenska.gu.se/doktorandportalen/doktor_fran_start_till_mal/forskarutbildningsamnen

Projekt: Hjärntumörer är den vanligaste orsaken till cancer-relaterad död hos barn och höggradiga gliom har den sämsta prognosen. Medianöverlevnaden för vuxna med glioblastom, den vanligaste och mest aggressiva typen av höggradiga gliom, är mindre än 14 månader. En av orsakerna till cancer är felreglering av epigenetiska processer som styr genuttryck. Dessa epigenetiska mekanismer är dock reversibla and kan potentiellt bli åtgärdade genom behandling. I det här projektet kommer vi därför identifiera sådana epigenetiska mekanismer i höggradiga gliom samt undersöka hur de kan angripas genom att använda våra patient-deriverade cancerstamceller (CSC) in vitro samt i en musmodell. Musmodellen ska karaktäriseras och jämföras med patienternas tumörer för att se hur väl den reflekterar dessa, gällande metylerings mönster, kliniska markörer, samt överlevnad. En annan del av projektet kommer kartlägga epigenetisk heterogenitet i vuxna glioblastom och avgöra dess betydelse för diagnostik, samt undersöka möjligheten att använda biomarkörer i serum vid diagnostisering.

Målet med detta doktorandprojekt är att kartlägga epigenetiska förändringar i höggradiga gliom och identifiera sätt att åtgärda dessa för att förlänga överlevnaden, samt minska bieffekter jämfört med dagens behandling. Den huvudsakliga metoden i projektet kommer vara cellodling av våra CSC som kommer att kombineras med diverse cellbiologiska och molekylärbiologiska metoder som används i gruppen, bl.a. immunocytokemi, immunohistokemi, DNA och RNA extraktion, bisulfitmodifiering, analys av data från metyleringsarrayer, qPCR, tumörhämtning från operation, isolering av CSC och in vivo experiment i möss.

Behörighet

För tillträde till utbildning på forskarnivå krävs både grundläggande och särskild behörighet. Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som:
1. avlagt examen på avancerad nivå, eller
2. fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
3. på annat sätt inom eller utom landet förvärvat motsvarande kunskaper.

Särskild behörighet till utbildning på forskarnivå har den som med godkänt resultat fullgjort kurs engelska B/6 eller har bedömts ha förvärvat motsvarande kunskaper genom tidigare studier.

Bedömningsgrund

Urval bland sökande som uppfyller krav på grundläggande och särskild behörighet baseras på förmågan att tillgodogöra sig utbildningen på forskarnivå. Vid bedömningen fästs särskild vikt vid dokumenterade kvalifikationer avseende:
- specifika kunskaper och färdigheter inom ämnesområdet och närliggande forskningsområden
- erfarenhet av vetenskaplig teori och relevanta forskningsmetoder
- vetenskaplig analys och presentation styrkt genom uppsats, examensarbete, vetenskapliga publikationer eller liknande.

Anställning

Tidsbegränsad anställning 4 år, med omfattning 100%. Placering: Sahlgrenska akademin, institutionen för biomedicin, avdelningen för patologi och genetik. Tillträde enligt överenskommelse.

Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i förordning SFS 1998:80. Som innehavare får enbart förordnas den som är antagen till utbildning på forskarnivå. Förutom skyldighet att ägna sig åt egen forskarutbildning kan innehavaren åläggas att fullgöra tjänstgöring som avser utbildning, forskning och administrativt arbete enligt särskilda bestämmelser i förordningen.

En ny anställning som doktorand gäller för högst ett år. Anställningen får förnyas med högst två år i taget. Den sammanlagda anställningstiden får dock inte vara längre än vad som motsvarar fyra års utbildning på forskarnivå på heltid.

Universitetet tillämpar lokalt avtal om lönesättning av doktorander.

Kontaktuppgifter för anställningen

Har du frågor om projektet är du välkommen att kontakta huvudhandledaren Helena Carén, helena.caren@gu.se

För mer information om utbildning på forskarnivå vid Sahlgrenska akademin se http://sahlgrenska.gu.se/doktorandportalen

Fackliga organisationer

Ansökan

Du ansöker om att till att bli antagen till forskarstudier via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Till ansökan ska du bifoga vidimerade kopior som styrker din behörighet, både vad gäller studier på avancerad nivå och engelska B/6. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Ansökan ska vara inkommen senast 2017-10-05

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Göteborgs universitet är miljöcertifierat och arbetar aktivt för hållbar utveckling. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar universitetet till en bättre framtid. Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.