Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Universitetet i media

Mediabevakningsföretaget Retriever utför en kontinuerligt uppdaterad sammanställning av hur Göteborgs universitet skildras i media.

Aktuella pressklipp

Anställningsskandal får konsekvenser: GU under tillsyn efter allvarlig kritik från UKÄ

[2017-05-25] Universitetskanslerämbetet riktar i en aktuell utredning allvarlig kritik mot Göteborgs universitet. Detta efter att två tidigare anställda i en anmälan kunnat dokumentera ett 90-tal tvivelaktiga anställningar vid lärosätet.

[Academic Rights Watch]

Alla får pokal

[2017-05-25] av Sofia Lindholm) Tävlingsförbud upp till tolv års ålder, skrotade toppsatsningar i viktiga distrikt och ett Elitläger som inte längre får kallas så. 2017 började svensk fotboll lägga om kursen för att fostra framtidens landslagsspelare.

[Offside]

Här är det dåligt för unga - men bra för familjer

[2017-05-25] Både Nacka och Värmdö är bra kommuner att ha familj i, enligt tidningen Fokus kommunranking.

[Nacka Värmdöposten]

Lyft Allmännyttan till en spjutspets i bostadspolitiken

[2017-05-25] 170524] Bostadsbristen är stor. Det måste byggas hyresrätter till rimliga priser. Vänsterpartiet kräver skapandet av ett statligt byggbolag för att utmana den bristande konkurrensen i byggsektorn.

[Alba]

Karl X Gustav - en våghals på tronen

[2017-05-24] Den 6 juni 1654 svor Karl X Gustav kungaeden i Uppsala domkyrka. Klädd i en vit dräkt av sidenatlas med dekorationer i silverspets och foder i småblommig silverbrokad tog han emot den svenska kronan.

[Världens Historia]

Möt årets kulturstipendiater

[2017-05-24] På onsdagen delade Malmö stad ut 2017 års kulturstipendier i Malmö rådhus. Tolv stipendiater inom olika kulturområden belönades med 35 000 kronor var.

[Sydsvenskan]

Ny metod hjälper autistiska barn med ögonkontakt

[2017-05-24] Metoden är först i sitt slag och har enligt forskarna vid Göteborgs universitet, fått positiva effekter vid behandling av barn med autism.

[Sjukdom & Diagnos]

Falutecknaren Maria Fröhlich får kulturstipendium

[2017-05-24] Maria Fröhlich, illustratör och tecknare uppvuxen i Falun, är en av fem bildkonstnärer som får Stockholms stads kulturstipendium.

[Dalarnas Tidningar]

Plånboken om körkortskostnader, crowdfunding och barnförsäkringar

[2017-05-24] Ett avsnitt från Plånboken 50 min Plånboken om körkortskostnader, crowdfunding och barnförsäkringar Kl 10:03 Sverige har de tredje dyraste priserna i Europa för en körkortsutbildning.

[Sveriges Radio P1]

Crowdfunding i bekantskapskretsen, funkar det?

[2017-05-24] Allt fler ber om pengar genom sociala medier. Joakim Sandberg forskare i etik och ekonomi vid Göteborgs universitet gästar programmet.

[Sveriges Radio P1]

Utmana dina sinnen - lyssna till en dildo

[2017-05-24] Ensemblen Mimitabu presenterar radikal musik under tvådagarsfestivalen Sounds of Found Things på Cinnober.

[Fria Tidningen]

Universitetskanslersämbetet kritiserar Göteborgs universitet

[2017-05-24] Universitetskanslerämbetet, UKÄ, riktar i en slutrapport stark kritik mot universitetets hantering av ett stort antal anställningsärenden.

[Medarbetarportalen]

Nu ska SPV administrera din pension

[2017-05-24] Göteborgs universitet är från och med den 1 juni 2017 ansluten till tjänsten enklare pensionshantering hos Statens tjänstepensionsverk, SPV.

[Medarbetarportalen]

Hur avvärjs hoten mot mänsklighetens överlevnad?

[2017-05-24] Forskningsprogrammet Existential risk to humanity hålls den 1 september-31 oktober i regi av Centrum för grundläggande vetenskaper, Chalmers och Göteborgs universitet.

[Chalmers]

SOM-institutet byter chef

[2017-05-24] SOM-institutet, en opartisk undersökningsorganisation vid Göteborgs universitet, byter chef. Det betyder att Henrik Ekengren Oscarsson, lämnar uppdraget. Det handlar om att hans förordnande som föreståndare går ut.

[Dagens Opinion]

Regeringen satsar på forskning om elektromobilitet

[2017-05-24] På måndagen, den 22 maj, träffade närings- och innovationsminister Mikael Damberg ledande företrädare från fordonsindustrin, universitet och Göteborgs stad för att diskutera insatser för en stärkt fordonsindustri.

[Transportnet]

Järfälla sjunker i Bäst att bo-ranking

[2017-05-24] I magasinet Fokus årliga ranking över vilka kommuner det är bäst att bo i sjunker Järfälla för andra året i rad. Varje år publicerar tidskriften Fokus en årlig lista där Sveriges kommuner rankas efter var det är bäst att bo.

[Lokaltidningen Mitt i]

Stipendier till unga talanger runt om i landet för studier utomlands

[2017-05-24] Nu tillkännages årets Hans Werthén-stipendier. Över 1,6 miljoner kronor delades ut till 16 unga akademiker vid en ceremoni på Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, den .

[IVA-aktuellt]

UKÄ fördömer GU:s agerande kring 95 olagliga anställningar

[2017-05-24] Universitetskanslersämbetet riktar stark kritik mot Göteborgs universitet för hanteringen av ett stort antal anställningsärenden. - Vi är självkritiska till det som hänt.

[Universitetsläraren]

Reglerna kring doktoranders forskningsetik måste skärpas

[2017-05-24] När doktorander presenterar forskning som inte ingår i examinationen omfattas detta inte av högskoleförordningens etiska regler.

[Universitetsläraren]

Kallelse till årsstämma i Cereno Scientific AB (publ)

[2017-05-24] Cereno Scientific: Kallelse till årsstämma i Cereno Scientific AB (publ) Kallelse till Cereno Scientific a rssta mma 2017 (PDF) Aktieägarna i Cereno Scientific AB (publ), 556890-4071,

[AktieTorget]

Smörbulten kan påverka laxen

[2017-05-24] Smörbulten fortsätter att breda ut sig i Blekinges skärgård. Forskare är nu oroliga för att fisken ska röra sig upp i åarna, vilket kan resultera i minskad lax och öring.

[Blekinge Läns Tidning]

"Det här är det största jag deltagit i hittills"

[2017-05-24] Hemma hos Andreas Eriksson Hjort på Drottning Blankas plats i Varberg pågår förberedelser. Snart ska Andreas delta i en av världens mest betydelsefulla talangtävlingar för unga dirigenter. Plats: Parma i Italien.

[Hallands Nyheter]

Dokument: Företagen som gör vården digital

[2017-05-23] Sjukvården är på väg in i en ny era - den digitala. Diagnoser, röntgen och operationer är exempel på områden där digitaliseringen tar allt större plats.

[di.se]

Ska vi ha healing och auror i sjukvården?

[2017-05-23] Hur står det till med vetenskapligheten i sjukvården? Är det okej att tro på tomtar och troll?

[Expressen]

Ojämlik strokevård visar klyftan mellan stad och land

[2017-05-23] Vård De som drabbas av den allvarligaste formen av stroke kan klara sig utan framtida funktionsnedsättningar - om de får specialistvård inom fem timmar. Men det finns inte tillräckligt med ambulanshelikoptrar för att alla ska få samma vård.

[Dagens Arena]

Nu klarnar bilden av hur det klassiska diabetesläkemedlet metformin verkar i kroppen, efter 60 år. Fredrik Bäckhed, Sahlgrenska. Nature Medicine

[2017-05-23] Pressmeddelande från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet Tarmfloran har nyckelroll vid behandling med klassisk diabetesmedicin Nu klarnar bilden av hur det klassiska diabetesläkemedlet metformin verkar i kroppen.

[Dagens Diabetes]

Kritiker: Regeringen har försovit sig om elbilsforskning

[2017-05-23] Sverige måste bli världsledande när det handlar om elbilsforskning. Därför träffade närings- och innovationsministern på måndagen företrädare för fordonsindustrin, en rad universitet och Göteborgs stad.

[Elbilen]

Mångfacetterad queer forskning

[2017-05-23] Anna Linders och Ingrid Rybergs forskningsprojekt Queera rörliga bilder spelar en viktig roll som spridare av kunskap, skriver Hanna Jedvik. Hur ser queer- och feministisk filmkultur ut, hur organiseras den, genom vilka nätverk och kanaler?

[Göteborgs-Posten]

Göteborg får tillbaka tillstånd att examinera

[2017-05-23] Efter de förbättringar av utbildningarna som gjorts får Göteborgs universitet åter utfärda examen för specialistsjuksköterskor inom kirurgisk, onkologisk och psykiatrisk vård.

[Vårdfokus]

Regeringen och svensk fordonsindustri i satsning på elektrifiering

[2017-05-23] I dag träffade delar av regeringen några viktiga komponenter inom svensk fordonsindustri. Uppdraget är att ta fram en gemensam forskningsmiljö inom elektriska fordon.

[Teknikens Värld]

Egen mässdag för de allt viktigare fritidshemmen

[2017-05-23] Att skoldagen är slut behöver inte betyda att undervisningen är det - i alla fall inte om man går på fritids. För att utveckla detta relativt nya tankesätt anordnades nyligen en mässdag för fritidspedagoger i Västra Hisingen.

[GöteborgDirekt]

Elever på jakt efter svartmunnad smörbult

[2017-05-23] Den är aggressiv, käkar upp andras barn och har på kort tid invaderat Göta älv. Den svartmunnade smörbulten kan finnas även här, och nu hjälper STO-elever forskarna att kartlägga den och andra invasiva arter.

[Lokaltidningen Stenungsund Tjörn Orust]

"Resultatet blir att enskilda chefer inte vågar ta initiativ"

[2017-05-23] Aktuellt Polisens chefer fick sämst resultat i ett chefstest som genomfördes 2012, vars resultat publiceras nu. (Uppdaterad 24 maj.) Ann-Christine Andersson Arntén är doktor i psykologi och utredare vid NOA:s utvärderingsfunktion.

[Polistidningen]

Kulturstipendium till bildkonstnär från Falun

[2017-05-23] Serietecknaren och illustratören Maria Fröhlich från Falun, idag bosatt i Stockholm, är en av de bildkonstnärer som tilldelats Stockholms stads kulturstipendium.

[SVT Nyheter]

När den mänskliga fasaden krackelerar

[2017-05-23] En resa från vår yttre fasad till det vi gömmer inom oss. Så kanske man kan beskriva Akvarium, en nyskriven opera som valts ut och spelas för allmänheten på Scenkonstbiennalen.

[Norrköpings Tidningar]

Han blir Sollidens nya parkchef

[2017-05-23] Pierre Nestlog, som har varit programansvarig och lektor vid Institutionen för Kulturvård vid Göteborgs universitet, blir ny chef för Sollidens slottspark.

[Barometern]

Ingen systemkollaps i Sverige efter hösten 2015

[2017-05-23] Under migrationshösten 2015 beskrevs Sverige befinnas i ett katastrofläge och ordet systemkollaps användes frekvent i samhällsdebatten.

[Nationella sekretariatet för genusforskning]

Tarmfloran har nyckelroll vid klassisk diabetesbehandling

[2017-05-23] Nu får forskare en klarare bild av hur ett klassiskt diabetesläkemedel verkar i kroppen.

[Sjukdom & Diagnos]

Peter Aronsson föreslås bli ny rektor på Linné

[2017-05-23] Nuvarande prorektorn Peter Aronsson föreslås bli ny rektor på Linnéuniversitetet efter Stephen Hwang. Förslaget överlämnades till personalgrupperna på tisdagen.

[Barometern]

Kinnaman njuter av "House of cards"

[2017-05-23] Tv-succén House of cards tillbaka - och därmed också Joel Kinnaman som den republikanske presidentkandidaten Will Conway. Och den här gången har den svenske skådespelaren haft riktigt kul på jobbet.

[Svenska Dagbladet]

Bohuskusten skräpigast i hela Europa

[2017-05-23] Plastdunkar, snörstumpar, polyuretanskum och antibiotikamedicin - en kan hitta vad som helst längs Bohuskusten. Mätningar visar att kusten är bland de skräpigaste i Europa.

[Svenska Dagbladet]

Ojämlik vård på grund av få helikoptrar

[2017-05-23] Bristen på ambulanshelikoptrar gör att vården för strokepatienter är extremt ojämlik. Det konstaterar Nationella programrådet för stroke.

[Sveriges Radio]

Ny rapport - Digitaliseringen ritar nya vägar

[2017-05-22] Digitala pop-up butiker och närportaler för upphämtning av varor. Det är två möjliga framtidsscenarier som listas i Handelsrådets nya studie.

[Svensk Handel]

Forskare listade Sveriges nöjdaste kommuner - Hällefors tredje bäst i nöjdhetsindex

[2017-05-22] Nationalekonomer på Internationella handelshögskolan har räknat på i vilka kommuner som de nöjdaste människor bor. Hälleforsarna hamnar då på tredje plats i listan.

[Nerikes Allehanda]

Känslosamt och abstrakt när Camilla håller i burken

[2017-05-22] Hon trivs bäst med sprayburken i handen. Nu ställer konstnären S Camilla E Boström ut på galleri Vitt brus. - Utställningen heter Suffer the Consequences or Enjoy the Benefits, säger Camilla och visar hur hon delat upp sin konst i rummet.

[Bohusläningen]

Nytt temanummer av Västerhavet: Framtidens utmaningar

[2017-05-22] I årets rapport av Västerhavet kretsar temat kring framtidens utmaningar och den alltmer utsatta kusten med stigande hav och de redan hotade ålgräsängarna. Framtiden innebär även nya möjligheter med ny teknik.

[SMHI]

Näringslivet, akademin och regeringen vill samarbeta om elbilar

[2017-05-22] POLITIK. När kinesiska Geely, som äger Volvo, ska sätta upp ett huvudkontor i Europa, kan landets position inom elbilar var avgörande. Nu drar regeringen igång ett projekt som ska stärka svensk forskning om elbilar.

[Dagens Opinion]

Forskaren som kallar till möte

[2017-05-22] För första gången ska de mötas - forskare från hela världen som på olika sätt intresserar sig för möten. Den historiska sammankomsten äger rum nu i veckan i Göteborg på initiativ av mötesforskaren Christoph Haug.

[ETC Göteborg]

Nationell satsning på elektriska fordon

[2017-05-22] Närings- och innovationsminister Mikael Damberg träffat företrädare från fordonsindustrin, universitet och Göteborgs stad för att diskutera insatser för en stärkt fordonsindustri.

[Evertiq]

Tallpollen irriterar många

[2017-05-22] Pollen från björk ställer till det för allergiker just nu - men även blommande tall smutsar ner. Om du mötts av en cykel, bil eller trädgårdsmöbler som varit täckta av ett gult damm, så är du inte ensam.

[Sveriges Radio Jönköping]

Nationell satsning på elektriska fordon

[2017-05-22] I dag, den 22 maj, har närings- och innovationsminister Mikael Damberg träffat ledande företrädare från fordonsindustrin, universitet och Göteborgs stad för att diskutera insatser för en stärkt fordonsindustri.

[Regeringskansliet]

Rikedom sipprar inte till den som är fattig

[2017-05-22] Professor Ove Sernhede har läst Ett samhälle av jämlikar av Pierre Rosanvallon och konstaterar att bilden av jämlikhet förskjutits.

[ETC Göteborg]

Forskare vid GU har gjort intressanta observationer med hjälp av PExA

[2017-05-22] Medicinteknikbolaget PExA uppger i ett pressmeddelande att forskare från Göteborgs universitet i en nyligen publicerad studie har visat att man genom att använda olika andningsmanövrar vid insamling av utandningsluft med hjälp av PExA kan få

[VA Finans]

Alzinova: Kommuniké från årsstämman den 17 maj

[2017-05-22] Alzinova: Alzinova: Kommuniké från årsstämman den 17 maj Läs som pdf Resultat- och balansräkningar samt föreslagen resultatdisposition fastställdes. Ansvarsfrihet beviljades för styrelseledamöterna och verkställande direktören.

[AktieTorget]

Så skapas framtidens klassrum

[2017-05-22] Sex elever vid varje runt bord. Skärmar på väggen, en lampa rakt ovanför bordet. På LBS Kreativa Gymnasiet i Göteborg har AJ Produkter varit med och skapat framtidens klassrum.

[di.se]

Alla vill inte spela fotboll

[2017-05-22] Blir så ledsen då jag läser att Barn- och utbildningsnämnden planerar nedläggning av Svenska balettskolan i Piteå.

[Piteå-Tidningen]

Självskattningsskalor påverkade inte tillfrisknandet vid depression / 22 MAJ 2017

[2017-05-22] Carl Wikberg, distriktssköterska, enheten för allmänmedicin, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet Citeras som: Läkartidningen. 2017;114:EMTP Lakartidningen.se 0Kommentarer Kommentera Avhandling.

[Läkartidningen]

Åmålstjej deltog i Konstfacks vårutställning

[2017-05-22] Nya verktyg och tillvägagångssätt som påverkar upplevelsen av ett rum är beståndsdelarna i det examensarbete som Åmålsbördiga Matilda Emricson nyligen visade på Konstfacks vårutställning.

[Nya Wermlands-Tidningen]

Refteleson vet hur cancer upptäcks tidigare

[2017-05-22] Vi har tagit metoden från forskningsbänken till sjukhusen Anders Ståhlberg från Reftele är delaktig i en ny metod som gör att man tidigare kan upptäcka cancer.

[Värnamo Nyheter]

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-11-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?