Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Universitetet i media

Mediabevakningsföretaget Retriever utför en kontinuerligt uppdaterad sammanställning av hur Göteborgs universitet skildras i media.

Aktuella pressklipp

Skrotar vårdsatsning för mångmiljonbelopp

[2017-12-11] Sahlgrenskas ledning hakade på en ny trend och satsade på att bli först i Sverige. Konsulter för mångmiljonbelopp anlitades för att hjälpa sjukhuset att byta arbetssätt. Nu skrotas metoden.

[ETC Göteborg]

"Rymd-Maria" om varför årets Nobelpris i fysik är så fantastiskt

[2017-12-10] Tre amerikaner kammade i år hem Nobelpriset i fysik för deras forskning om gravitationsvågor. Astrofysikern Maria Sundin menar att deras upptäckt kan betyda mycket för hur vi ser på rymden.

[Sveriges Radio P4]

Frosseri är fel taktik vid julbordet

[2017-12-10] Då är det dags igen att trängas runt de dignande julborden och plocka åt sig av alla godsaker. Julbordet är årets största utmaning för den som gillar, och har möjlighet, att äta mycket.

[Linköpings Tidning/Kinda-Posten]

När de egna vingarna bär

[2017-12-10] Funderar du på att lämna tryggheten och starta eget? Som att slänga sig ut ur ett flygplan utan fallskärm beskriver Pia Abramsson sitt beslut. Men hon har inte ångrat sig en sekund.

[Balans]

Kriminologi i Sverige 1885-1965

[2017-12-10] Vetenskapen kriminologi verkar i ett gränsland där politiska och vetenskapliga aspekter måste samsas och vägas mot varandra.

[Svensk Historia]

Ida Therén: Kvinnor tar till spriten för att glömma skiten

[2017-12-09] I Sverige ser vi numera alkohol på ställen som vore otänkbart för bara några år sedan, och kvinnor dricker allt oftare. För att komma i från stressen att vara kvinna. Kanske blir det ändring på det nu när patriarkatet faller.

[Svenska Dagbladet]

Svensken Erik Skoglund drabbad av hjärnblödning - ligger i koma

[2017-12-09] Boxaren Erik Skoglund åkte in akut till sjukhuset och opererades efter en hjärnblödning. I fredags kväll åkte svenske boxaren Erik Skoglund in akut till sjukhus efter att han känt sig illamående efter ett sparringpass.

[MMAnytt]

Svenskar i Ryssland tvingas hem i förtid

[2017-12-09] Arton svenska och norska studenter kastas ut från S:t Petersburg, där de studerat ryska. Enligt ryska myndigheter var deras visum inte korrekt utställda.

[Kristianstadsbladet]

Svenskar i Ryssland tvingas hem i förtid

[2017-12-09] Arton svenska och norska studenter kastas ut från S:t Petersburg, där de studera...

[Sydsvenskan]

Boxningsstjärnan Erik Skoglund drabbad av hjärnblödning - försatt i koma

[2017-12-09] Svenske proffsboxaren Erik Skoglund, 26, fördes akut till sjukhus efter ett träningspass under fredagskvällen. Nu har han opererats för en hjärnblödning.

[Dalarnas Tidningar]

Boxningsläkaren: Undvik hård sparring för ofta

[2017-12-09] Boxaren Erik Skoglund har fått en hjärnblödning efter en sparringmatch och ligge...

[Helsingborgs Dagblad]

Klart vilka som ska ingå i det klimatpolitiska rådet

[2017-12-09] I somras röstade riksdagen igenom regeringens förslag om ett Förslaget byggde på förra årets överenskommelse inom den parlamentariskt sammansatta .

[Effekt]

Skoglund drabbad av hjärnblödning

[2017-12-09] TT-SPORT Boxning. Den svenske proffsboxaren Erik Skoglund har drabbats av en hjärnblödning. Det skriver hans PR-ansvarige Edward Roff i ett pressmeddelande. - Vi vill inte kommentera läget utöver vårt pressmeddelande.

[Aftonbladet]

Erik Skoglund nedsövd efter hjärnblödning

[2017-12-09] Boxningsstjärnan Erik Skoglund har försatts i koma efter att ha drabbats av en hjärnblödning. Hans team Sauerland meddelar att svenskens tillstånd är allvarligt men stabilt.

[Göteborgs-Posten]

Skoglund drabbad av hjärnblödning

[2017-12-09] Den svenske proffsboxaren Erik Skoglund fick en hjärnblödning efter ett sparring...

[Helsingborgs Dagblad]

Skoglund drabbad av hjärnblödning

[2017-12-09] Den svenske proffsboxaren Erik Skoglund fick en hjärnblödning efter ett sparringpass. Han har opererats och tillståndet uppges vara allvarligt men stabilt.

[Norrköpings Tidningar]

Göteborg har blivit ett femtiotalslajv

[2017-12-09] Samtidigt som de gamla krogarna med verkliga berättelser vräks och knuffas bort, öppnar nya restauranger som lajvar dåtid i varje hörn, skriver Ina Lundström.

[Göteborgs-Posten]

Svenska studenterna lämnar Ryssland

[2017-12-09] Nio svenska och nio norska språkstudenter i Sankt Petersburg har hållits av rysk...

[Dagens Nyheter - Login]

Ny myndighet ska undersöka om politik håller sig inom planetens gränser

[2017-12-09] Regeringen har utannonserat en ny myndighet som har till uppgift att utvärdera hur regeringens politik är förenlig med klimatmålen och de planetära gränserna. Myndigheten får namnet Klimatpolitiska rådet och startar 1 januari 2018.

[Natursidan]

Frosseri är fel taktik vid julbordet

[2017-12-09] Julbordet är årets största utmaning för den som gillar, och har möjlighet, att ä...

[Sydsvenskan]

Frosseri är fel taktik vid julbordet

[2017-12-09] Julbordet är årets största utmaning för den som gillar, och har möjlighet, att äta mycket. Råden för bästa resultat är som vanligt att planera och prioritera. Det är fel att försöka äta så mycket som möjligt, säger kocken Melker Andersson.

[Västerviks-Tidningen]

Märklig språklig argumentation

[2017-12-09] Vad har förändringar i ungdomars ö-uttal att göra med språkligt förfall? Svaret är: ingenting. För ett par veckor sedan fanns det en text under Fria ord med rubriken Språkligt förfall.

[Göteborgs-Posten]

Startupjuristen lägger lagboken på hyllan - säljer alla sina aktier i Jansson & Norin

[2017-12-09] Han är känd som "startupjuristen" och utsågs nyligen till en av Startupsveriges 100 mest inflytelserika personer.

[Breakit]

Det osäkra läget kvarstår

[2017-12-09] De rödgröna må ha ett försprång, men det kan snabbt smälta bort. Att MP, KD och L lever farligt innebär att regeringsfrågan blir än mer osäker.

[Göteborgs-Posten]

Andreas T Olsson: "Jag älskar att prata med publiken"

[2017-12-09] Svensk teater är ofta tråkig och har brytt sig för mycket om manliga egon, säger...

[Dagens Nyheter - Login]

Deras lycka byttes mot byråkratisk mardröm

[2017-12-09] Det som började som en ljuv kärlekshistoria slutade i en byråkratisk återvändsgränd. Nurten Tuncel är hemma i Mölndal medan hennes man lever som flykting i Grekland.

[Göteborgs Fria Tidning]

En mikrovärld väl fördold för det mänskliga ögat

[2017-12-09] Foto: Göteborgs universitet Ett världsomfattande forskarnätverk har tillsammans skapat en ny global databas för mikroorganismer.

[Aftonkuriren]

Svenska studenter måste lämna Ryssland

[2017-12-08] Nio svenska och nio norska studenter på utbyte i Ryssland kastas ut från landet. Rysk polis har gjort en razzia mot ett norskt universitetscenter i S:t Petersburg.

[Svenska Dagbladet]

Nio svenska studenter kastas ut från Ryssland

[2017-12-08] Nio svenska studenter från Göteborgs universitet kastas ut från Sankt Petersburg, skriver DN. Studenterna studerar vid ett norskt universitetscenter i staden.

[Omni]

Svenska studenter kastas ut ur Ryssland efter polisrazzia

[2017-12-08] 18 norska och svenska studenter kastas ut av ryska myndigheter i Sankt Petersbur...

[Dagens Nyheter - Login]

Hur många forskarstuderande behöver Sverige?

[2017-12-08] Utbildar vi tillräckligt många doktorander för att täcka behoven på lärosätena och övriga arbetsmarknaden? Hur varierar behovet mellan ämnesområden? Frågorna diskuterades på en workshop som UKÄ och SUHF samarrangerade den 30 november.

[Universitetskanslersämbetet]

GU-studenter uppmanade att lämna Ryssland

[2017-12-08] Göteborgs universitet har fått besked om att nio studenter som befinner sig i St. Petersburg måste lämna Ryssland. De återvänder till Sverige inom kort.

[Medarbetarportalen]

Polisen utreder Högsta domstolens ordförande

[2017-12-08] Polisen har under flera veckor i tysthet utrett Högsta domstolens ordförande, ju...

[Expressen]

VGR rullar ut 20 additional miljoner compartment cykelvägar

[2017-12-08] Regionutvecklingsnämnden (RUN) beslutade vid sitt sammanträde basement 8 december i Göteborg att satsa 20 miljoner kronor additional i riktade insatser för att förstärka utbyggnaden av cykelvägar.

[Tanalys]

Universitetet inrättar en särskild forskningsnämnd

[2017-12-08] Vid sitt sista möte för året tog universitetsstyrelsen beslut i två tunga frågor. Det ena var att etablera en helt ny forskningsnämnd, det andra ett revisionsutskott till styrelsen.

[Medarbetarportalen]

Markku Rummukainen i Klimatpolitiska rådet

[2017-12-08] Markku Rummukainen ingår från och med januari i Klimatpolitiska rådet, en ny myndighet som regeringen inrättar.

[SMHI]

Nya medel för att stärka arbetet med social innovation

[2017-12-08] SAMVERKAN. Vinnova har beviljat medel för ett samverkansprojekt mellan Mötesplats Social Innovation (MSI) och fem lärosäten för att beskriva etablering och uppväxling av en nationell kunskapsplattform med lokal och regional förankring för social

[Malmö högskola]

Regeringen genomför sista delen av det klimatpolitiska ramverket - inrättar Klimatpolitiska rådet

[2017-12-08] Regeringen inrättar den nya myndigheten Klimatpolitiska rådet, som startar den 1 januari 2018. Rådet är den sista pusselbiten i det klimatpolitiska ramverket och består av ledamöter med vetenskaplig expertkunskap.

[Regeringskansliet]

Kommuniké från additional bolagstämma i Toleranzia AB (publ)

[2017-12-08] Idag, basement 8 december 2017, hölls additional bolagsstämma i Toleranzia AB (publ). Nedan följer en sammanfattning av de beslut som fattades. Samtliga beslut fattades med erforderlig majoritet.

[Tanalys]

Fler antagna till vårens högskoleutbildningar 8 december 2017 Det första urvalet för vårterminen 2018 är klart. 21 av de universitet och högskolor som erbjuder högskoleutbildningar i vår ökar antalet antagna jämfört med vårterminen 2017. Nyhet Studier...

[2017-12-08] Nyhet Studier och antagning, Statistik Det första urvalet för vårterminen 2018 är klart. 21 av de universitet och högskolor som erbjuder högskoleutbildningar i vår ökar antalet antagna jämfört med vårterminen 2017.

[Universitets- och högskolerådet]

Boråsfjädrar till Världskulturmuseet

[2017-12-08] Studentarbeten från Textilhögskolan i Borås ställs ut tillsammans med haute couture från Jean Paul Gaultier och Lars Wallin. Bild från Världskulturmuseet. Fjädrar i massor väntas på Världskulturmuseet i Göteborg till våren.

[Borås DLY]

Konst, klappar och lindans

[2017-12-08] Unika julklappar, garanterad trängsel och lindansande välgörare - i eftermiddag öppnar HDK-studenterna sin julmarknad. Och i år hoppas de nå en ännu större publik.

[Spionen]

Unga kan ta sen buss hem

[2017-12-08] Från och nu kan alla ungdomar i kommunen åka hem sent med fredagsbussen från fritidsgården Gårn i Bengtsfors. Meningen med satsningen är ungdomarna på fredagskvällar ska kunna ta sig hem även om man bor söder om Bengtsfors.

[Nya Wermlands-Tidningen]

Stockholms Sopgubbar till Arbetsdomstolen

[2017-12-08] Stockholms Sopgubbar förbereder sig för Arbetsdomstolen. Den 11 december får de kämpande renhållningsarbetarna tala för sin sak i AD. - Vi får i alla fall lägga fram det vi har att säga.

[Proletären]

Järnväg till Kirkenes genom finska Lappland bra för gruvdrift

[2017-12-08] Finland och Norge utreder just nu möjligheterna att bygga en järnväg norrut, från Rovaniemi till Kirkenes.

[Metaller & Gruvor]

Två Skaraborgs-läkare försvarar sina avhandlingar

[2017-12-08] Snart är det dags för två läkare vid Skaraborgs Sjukhus att disputera. Johan Dahlén Gyllencreutz, specialistläkare vid hudmottagningen, och Lars Ljungström, överläkare vid infektion, kommer båda att försvara sina avhandlingar i dag.

[Lidköpingsnytt]

Registrera 2017 års publikationer i GUP

[2017-12-08] Dags att registrera 2017 års publikationer i publikationsdatabasen; GUP inför årsredovisningen. Senast 7 januari. Göteborgs universitets forskning presenteras och redovisas i universitetets årsredovisning.

[Medarbetarportalen]

Alla vinnarna i Stora FM-priset

[2017-12-08] Tina Malmros, Lee Henriksson, Robert Ringvall, Jakob Traung, Malin Dahlbom. Fem studenter belönades med Stora FM-priset för sina uppsatser inom Facility Management. Här kan du läsa vad de handlade om.

[Förvaltarforum]

Svara på en enkät och hjälp oss att utveckla GU-kortet

[2017-12-08] Göteborgs universitet har startat ett projekt för att förbättra och utveckla vårt multifunktionskort GU-kortet.

[Medarbetarportalen]

Göteborg inför glitterstopp i kommunen

[2017-12-08] Göteborgs stad vill stoppa allt glitter i kommunens verksamheter. Glittret innehåller farliga mikroplaster som sprids i miljön.

[Svenska Dagbladet]

Förändrat värdesystem i kölvattnet av skolreformer

[2017-12-08] Förstelärarreformen från 2013 kan ses som ett indirekt svar på debatten om svensk skolas sjunkande resultat. En studie vid Göteborgs universitet pekar nu på ett lärarmissnöje över att reformen lett till en mer hierarkisk lärarkår.

[IT-Pedagogen]

Domaren fattade beslut om bolag han själv ägde

[2017-12-08] Justitierådet och ordförande i Högsta domstolen Stefan Lindskog ägde aktier för ...

[Expressen]

Nej, #metoo är ingen vanlig gräsrotsrörelse

[2017-12-08] Är #metoo verkligen en rörelse i klassisk bemärkelse, eller rör det sig i själva verket om en riktad mediekampanj möjliggjord av sociala medier? Mycket talar för det senare, skriver Johan Söderman och Alexandra Kreus.

[Göteborgs-Posten]

Moderaterna har skapat ett vårdmonster

[2017-12-08] Skandalerna kring Nya Karolinska avslöjar en borgerlig landstingsledning som förblindats av konsultlöften och nyliberala fantasier. Patienter och medborgare får plocka upp notan för ett politiskt haveri. Nu är det är dags att utkräva ansvar.

[Dagens Arena]

Här är landets sjukaste hus

[2017-12-08] Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN LEDARE Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk. Nog börjar Nya Karolinska i Solna, sjukhuset som skulle komma att bli kronjuvelen för modern svensk sjukvård, bli väldigt skamfilat.

[Aftonbladet]

"Att använda lustgas i en bar eller på en nattklubb är varke...

[2017-12-08] Kai Knudsen, som är överläkare vid Anestesikliniken på Sahlgrenska universitetss...

[Dagens Nyheter - Login]

Stina Wollter på Hillesgården

[2017-12-07] Multikonstnären Stina Wollter berättade öppenhjärtigt om sitt brokiga liv Stidsvig/Hillesgården 171206 En mer lämplig gäst än Stina Wollter på Hillesgårdens scen lär vara svårt att hitta.

[BMZ]

Krigande kvinnor på medeltiden

[2017-12-07] Arkivarien och författaren Stefan Högberg är aktuell med en bok om medeltidens kvinnor samt en föreläsningsserie på Forsviks bruk på samma tema. Fria pratar en stund med honom om makt, krig och jämställdhet genom historien.

[Fria Tidningen]

Första barnet i USA fött efter transplantation av livmoder

[2017-12-07] I slutet av november föddes det första barnet i USA efter en livmodertransplanta...

[Expressen]

Läroböcker speglar inte verkligheten

[2017-12-07] Hur skildras personer med funktionsnedsättning i läroböcker? Mestadels syns de inte alls, visar ny forskning. Monica Reichenberg är professor i allmän didaktik vid Göteborgs universitet.

[Funktionshinderpolitik]

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-11-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?