Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Universitetet i media

Mediabevakningsföretaget Retriever utför en kontinuerligt uppdaterad sammanställning av hur Göteborgs universitet skildras i media.

Aktuella pressklipp

Fillon tar strid - kvar i valrörelsen

[2017-03-01] Den skandalomsusade Francois Fillon har blivit kallad till förhör av undersökningsdomare. Men han vägrar att dra sig ur det franska presidentvalet. Även hans fru har kallats till förhör.

[Östgöta Correspondenten]

Tvillingarna som följs åt

[2017-03-01] Efter Kallurs - nu tar Svantessons över i Friidrottssverige Alice och Ebba Svantesson från Tråvad har följts åt sedan de föddes samtidigt för snart 20 år sedan. De bor ihop i Göteborg - och satsar stenhårt på friidrotten.

[Skaraborgs Läns Tidning]

Martin vill förstärka dialogen

[2017-03-01] Han är uppvuxen med journalistik. Och har ett stort sportintresse. Martin Ridderstolpe ser fram emot arbetet som kommunikatör i Badminton Sweden. - Kul att få jobba med alla eldsjälar i idrottsrörelsen, säger han.

[Svenska Badmintonförbundet]

Hårdare antagningskrav för utländska studenter - finländare särskilt drabbade

[2017-03-01] Det kommer att bli svårare för studenter från andra länder att komma in på svenska universitet. Från och med höstterminen 2017 kommer utländska betyg att värderas lägre än tidigare.

[Spionen]

Trotsig Fillon kvar i valrörelsen

[2017-03-01] Den skandalomsusade Francois Fillon har blivit kallad till förhör av undersökningsdomare. Men han vägrar att dra sig ur det franska presidentvalet - en envishet som kan vara till fördel för den konservativa kandidatens skamfilade rykte.

[Piteå-Tidningen]

Minus på kontot för studenter

[2017-03-01] Enligt Sveriges förenade studentkårer (SFS) går genomsnittsstudenten back med 326 kronor per månad. Ökat bidrag föreslås som lösning. SFS presenterar idag årets studentbudget som målar upp en prekär situation för landets studenter.

[Spionen]

Sexåringar alltmer stressade

[2017-03-01] Sex- och sjuåringar upplever att de har för lite fritid och för mycket tjat och stress i vardagen. Det visar en ny studie vid Göteborgs universitet.

[Sveriges Radio Väst]

Det går att lösa krisen i vården

[2017-03-01] De senaste veckorna har präglats av larmrapporterna om kris i vården. Många har handlat om Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, men problemen finns i hela Västra Götaland.

[Markbladet]

Barns vardagsliv starkt reglerat

[2017-03-01] Barn i Sverige och USA upplever sin vardag som tydligt reglerad och strukturerad.

[Forskning.se]

Den digitala klyftan växer - är du på rätt sida?

[2017-03-01] Krönika: Förmågan att kapitalisera på digitaliseringen ligger i att fånga värdet. Värdeskapande blir något den tjänande klassen sysslar med, skriver styrningsforskaren Johan Magnusson.

[CIO Sweden]

Föraktar Katja Wik kvinnorna i "Exfrun"?

[2017-03-01] Evelina Johansson skriver om den svåra konsten att skildra svaga människor utan att förnedra dem. År 2012 mottog Klas Östergren Selma Lagerlöfs litteraturpris.

[Expressen]

Seminariedag 8 mars - Internationella kvinnodagen

[2017-03-01] Hur spelar genus roll i migrationsprocesser? Vad är utmaningen när det gäller invandrarkvinnor och svensk arbetsmarknad? Svenska krusbär -om jämställdhet, vithet och sekularitet.

[Medarbetarportalen]

Sexåringar upplever allt mer stressad vardag

[2017-03-01] Sex- och sjuåringar upplever att de har för lite fritid och för mycket tjat och stress i vardagen. Det visar en ny studie vid Göteborgs universitet.

[SVT Nyheter Väst]

Forskning: Fortfarande lön efter kön i Sverige

[2017-03-01] Lagen om lika lön för lika arbete har inte lett till mindre lönediskriminering mellan män och kvinnor. Det visar en avhandling som tidigare jämställdhetsombudsmannen Lena Svenaeus gjort som doktorand vid Lunds universitet.

[Sveriges Radio Malmö]

Nya riktlinjer för handläggning av dyspepsi, H pylori och magsår / 01 MAR 2017

[2017-03-01] Lars Agréus, professor, sektionen för allmänmedicin, institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle, Karolinska institutet; Öregrunds vårdcentral lars.agreus@ki.se Magnus Simrén, professor,

[Läkartidningen]

Forskare: Stora byggprojekt kräver tydlighet

[2017-03-01] Göteborg måste kraftsamla för att nå målen när det gäller bostadsbyggandet. Dessutom väntar jättelika infrastrukturprojekt som Västlänken och en ny bro över Hisingen som också kräver resurser.

[Göteborgs-Posten]

Ett tv-tips, varsågoda!

[2017-03-01] Om SVT skulle vilja bredda SD-bevakningen en aning har jag ett förslag. Vissa saker är medierna väldigt duktiga på att lyfta fram och belysa. Dit hör SD:s syn på invandring och brottslighet.

[Göteborgs-Posten]

Hon möttes av glädje och fördomar

[2017-03-01] Med väskan full av kondomer och menskoppar reste sjuksköterskan Malin Grahn till Dominikanska republiken för att undervisa unga kvinnor om reproduktiv hälsa.

[Vårdfokus]

Den otrygga fjärdedelen gör sin röst hörd mer än de övriga

[2017-02-28] En fjärdedel av svenskarna tycker att Sverige är otryggare än vad medierna rapporterar. Trots att de utgör en minoritet upplever gruppen en kraftig medvind. En frispråkig Örebropolis har blivit deras galjonsfigur.

[Dagens Nyheter]

10 anledningar att ta en paus från mobilen

[2017-02-28] Handen på hjärtat, hur mycket håller du på med din smartphone? Testa att inte vara uppkopplad fullt så mycket! Det kan göra stor skillnad - både för din hälsa och dina relationer. I genomsnitt kollar vi i mobilen 150 gånger per dag.

[MåBra]

Positiva nyheter påverkar Göteborgs självbild

[2017-02-28] Bilden av Göteborg har de senaste åren kantats av skottlossningar och gängkriminalitet. Men förra veckan kom nyheten om att göteborgarna är världens mest sociala folk och nu har också kaffet i Göteborg korats till Sveriges bästa.

[SVT Nyheter]

Stort avtal om fönsterputs i Göteborg

[2017-02-28] GE Bäst Services har skrivit ett fönsterputsavtal med Göteborgs Universitet och Chalmers. Avtalet träder i kraft den 1 april och är ett av Göteborgs större fönsterputsuppdrag. 0 0 0 0

[Cleannet]

Känslosam scenkonst om Findus nedläggning

[2017-02-28] Nr 3/2017 Nedläggningen av Findus i Bjuv sätter djupa spår. Många kom för att se en scenföreställning om det som hänt gjord av en teaterelev. Det blev en känslosam upplevelse för de som jobbar eller har jobbat på företaget.

[Mål & Medel]

Kriminalvården höjer klientarbetets status

[2017-02-28] Livspondus handlar om att återföra meningen med arbetet till de som gör arbetet.

[Kriminalvården]

En musikman med mycket på gång

[2017-02-28] FOKUS. Tobias Broström hade en plan. Han ville först vinna erfarenheter av att spela i en orkester innan han började studera komposition. Och så gjorde han.

[Skånska Dagbladet]

Majoriteten av fattiga barn har utländsk bakgrund

[2017-02-28] Migration. Majoriteten av fattiga barn har utlandsfödda föräldrar. För att kunna vända trenden behövs en snabbare integration av invandrade föräldrar på arbetsmarknaden, säger forskare från Göteborgs universitet i en ny studie. Foto: Pexels.

[Akademikerförbundet SSR]

Konferens: Digitalt innehåll skapar flexibelt lärande

[2017-02-28] Västsvenska kontaktnätet för flexibelt lärande (VKF) håller konferens i Skövde den 25 april. Konferensen kretsar kring det digitala innehållets betydelse och didaktikens förändrade villkor i skapande av ett flexibelt lärande.

[Medarbetarportalen]

Björklund: Inte acceptabelt att L röstar fram SD lokalt

[2017-02-28] Sedan Liberalerna i Hässleholm under måndagen medverkade till att M och SD tillsammans kunnat säkra makten i kommunfullmäktige, reagerar nu partiledaren Jan Björklund (L) kraftig på att hans partikollegor gjort sig beroende av SD.

[SVT Nyheter]

Norra ishavet allt surare

[2017-02-28] Lyssna Havsvattnet i Norra ishavet blir allt surare, visar en ny studie. En av effekterna blir att vissa marina arter får svårare att bilda sina skal.

[Upsala Nya Tidning]

Norra ishavet allt surare

[2017-02-28] Havsvattnet i Norra ishavet blir allt surare, visar en ny studie. En av effekterna blir att vissa marina arter får svårare att bilda sina skal. - Det är en stor potentiell fara för framtiden, säger Leif Andersson, professor i Göteborg.

[Helsingborgs Dagblad]

Intervju: Sean George - Granit Global Credit Opportunity Fund

[2017-02-28] Inom kort lanserar Granit Fonder en hedgefond med fokus på den globala kreditmarknaden; Granit Global Credit Opportunity Fund.

[VA Finans]

Försurningen ökar i Norra ishavet

[2017-02-28] Norra ishavet, Arktiska havet eller Arktiska oceanen är världens nordligaste hav. Det innefattar Nordpolen och omges av Norge, Ryssland, Kanada, Grönland och Alaska. Här har den globala klimatuppvärmningen orsakat stora och snabba förändringar.

[Statskoll]

Janerik Larsson: Det förvirrande ordet vinst

[2017-02-28] När SOM-institutet vid Göteborgs universitet i sina riksomfattande undersökningar 2014 och 2015 lät medborgare ta ställning till förslaget: Vinstutdelning ska inte tillåtas i skattefinansierad vård, skola och omsorg,

[Svenska Dagbladet]

90 minuter pingis bränner semlan

[2017-02-28] Den lockar med sitt lilla pudrade lock och kjol av fluffig, vit grädde. Men det är inte direkt någon hälsokost som vi tuggar i oss på fettisdagen. För att göra av med en semlas energi krävs en hel del ansträngning.

[Dagens Nyheter]

Faktaresistens - på grund av oss eller medielandskapet?

[2017-02-28] Har vi som människor som blivit faktaresistenta, har det nya medielandskapet orsakat faktaresistens eller finns det kulturella strömningar som medfört den? Vetandets värld diskuterar med forskare.

[Sveriges Radio P1]

En rysare i den akademiska världen

[2017-02-28] Martin Engberg har skrivit en satirisk roman om Göteborgs universitet som ett skräckslott där en ung doktorand förvandlas till hämnare. "En enastående karriär" är ett lysande stilprov.

[Arbetarbladet]

Hon ska bygga relationer i Göteborg

[2017-02-28] - Jag är en sorts relationsbyggare. Så beskriver Eva Wiberg sin uppgift som prorektor vid Lunds universitet. Från halvårsskiftet ska hon bygga relationer åt Göteborgs universitet, där hon blir rektor.

[Norra Skåne]

Airi förverkligade sin dröm - efter 28 år

[2017-02-28] Under 28 år visade Airi Bigsten barn vägen till lärandet genom lek och skapande. Sedan skyndade hon sig hem för att lära mer. I dag utbildar hon morgondagens förskollärare.

[Göteborgs-Posten]

Petra Elio Serti. "Stoltheten i mammas ögon"

[2017-02-28] Läraren och tisdagskrönikören Petra Elio Serti skriver om föräldrar som med rätta är omåttligt stolta och glada.

[Göteborgs-Posten]

Genandet som kostar miljoner

[2017-02-28] Känner du någon som genar över tågspåren trots nedfällda bommar? Genandet kostade samhället 80 miljoner 2016 och problemen har ökat kraftigt de senaste åren. Göteborg är en av städerna som är hårt drabbad.

[GöteborgDirekt]

Det livsfarliga hjärtat

[2017-02-28] Göran Sommardal om Hanna Hallgrens nya poesisamling Hanna Hallgren (f 1972) är forskare, poet och lärare.

[Aftonbladet]

Allianspartier röstade för SD-kandidat

[2017-02-28] Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna i Hässleholm tar över den politiska ledningen i kommunen tillsammans med Sverigedemokraterna. På enstaka platser kan vi nog se samarbeten i framtiden.

[Norrländska Socialdemokraten]

De som kritiserar oss ses som intoleranta rasister

[2017-02-28] Filosofin att myndigheter ska drivas som företag har spridit sig så långt i samhället att både den nuvarande och den förra regeringen driver Sverige som ett varumärke. Det skriver docenten Jens Stilhoff Sörensen SvD:s debattsida.

[Omni]

M-stöd till SD i Hässleholm: En liten sensation

[2017-02-27] Att Moderaterna tillsammans med Sverigedemokraterna tar över ledningen i kommunfullmäktige i Hässleholm är en händelse som följs även av politiker på riksplanet, skriver SVT Nyheter Skåne.

[Omni]

Allianspartier röstade för SD-kandidat

[2017-02-27] Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna i Hässleholm kommer i fortsättningen att styra kommunen tillsammans med Sverigedemokraterna. På enstaka platser kan vi nog se samarbeten i framtiden.

[Enköpings-Posten]

DN Debatt. Politiker och medborgare oense om vinst i välfärden

[2017-02-27] Trots att en majoritet av medborgarna är emot vinster i välfärden går de flesta av våra politiker i motsatt riktning.

[Dagens Nyheter]

Trumpfans hånar Sverige - med kameler

[2017-02-27] Kamelprojektet i Göteborg som beviljats miljonbidrag blev en världsnyhet. Efter Trumps utspel om #LastNightInSweden har nyheten nu fått spridning på nytt - av nättroll och Trump-anhängare.

[Göteborgs-Posten]

M och SD bakom maktskifte i Hässleholm

[2017-02-27] När den rödgröna budgeten röstades ner uppstod politiskt kaos i Hässleholm. På måndagskvällen blev det klart att Moderaterna och Sverigedemokraterna tar de ledande posterna i kommunen.

[SVT Nyheter Skåne]

Skadligt att Sverige drivs som ett varumärke

[2017-02-27] Reaktionen från svenska politiker har varit närmast panisk när Sverige internationellt framhålls som varnande exempel. Att ge en positiv bild av vårt land har blivit viktigare än att diskutera verkligheten, skriver Jens Stilhoff Sörensen.

[Svenska Dagbladet]

Professor kritisk till tidig hemgång från BB

[2017-02-27] Tidig hemgång blir vanligare på förlossningskliniker över hela landet. Men nu kommer kritik från barnläkare att man kan missa svåra sjukdomar som till exempel hjärtfel om barn skickas hem för tidigt.

[SVT Nyheter]

Medieprofessor: Politiker måste respektera journalistiken

[2017-02-27] Det är oerhört viktigt att politiker respekterar och förstår mediernas oberoende roll i en demokrati, berättar Jesper Strömbäck som är professor i journalistik.

[Sveriges Radio Blekinge]

Så använder vi förstadagsintyget

[2017-02-27] HR-specialist och arbetsgivare berättar om krav på sjukintyg. Ett bevis på brist på tillit Maria Drugge, specialist för hr-chefer på SSAB i Borlänge: Vi har följt korttidsfrånvaron i flera år.

[Arbetarskydd]

Ny studie: Koppling mellan korruption och hög antibiotikakonsumtion / 27 FEB 2017

[2017-02-27] Det finns en länk mellan överförskrivning av antibiotika och korruption. Det visar forskare vid Göteborgs universitet i en ny studie. Jesper Cederberg Citeras som: Läkartidningen.

[Läkartidningen]

Pris till fängslad saudisk bloggare

[2017-02-27] Monismanienpriset delas ut vartannat år till en person eller organisation som genom sitt arbete verkat för åsiktsfrihetens principer.

[Tidningen Ergo]

Ingen människa föds kriminell

[2017-02-27] Moonlight fick under dramatiska former en Oscar för årets bästa film i natt. Foto: David Bornfriend / AP TT NYHETSBYR N LEDARE Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

[Aftonbladet]

Skriftlig kommunikation tar mycket tid och skapar ofta missförstånd

[2017-02-27] Ett fysiskt möte eller telefonsamtal kring särskilt komplicerade patienter skulle kunna lösa mycket - det är den skriftliga kommunikationen som ofta skapar missförstånd och merjobb för läkarna.

[Sjukhusläkaren]

Kvinnors arbete under förhistorien synliggörs

[2017-02-27] En ny avhandling i arkeologi vid Göteborgs universitet synliggör kvinnornas arbete med försörjningen under förhistorisk tid.

[Svensk Historia]

Örebro tvåa i "logistiktoppen" - en av regionens viktigaste branscher

[2017-02-27] Varje år utvärderar och rankar tidskriften Intelligent Logistik Sveriges bästa logistiklägen. I år befäster Örebroregionen andraplatsen och tar på allvar upp kampen med Göteborgsregionen om förstaplatsen.

[Örebrokuriren]

Du är inte ensam

[2017-02-27] Ett studentengagemang vilar och bygger på gamla anor och förebilder. Ett oftast ideellt engagemang med sena nätter, höga röster och emellanåt kanske även några gratisöl.

[Spionen]

Saknas kunskap om förlossningsskador

[2017-02-27] Läkaren: Det finns sätt att förebygga Många kvinnor som föder barn drabbas av bristningar i underlivet. Några av dem får bestående men.

[Västgöta-Bladet]

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-11-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?