• Effektivt skydd mot höftfraktur vid kortisonbehandling

[2017-07-12] Det finns ett effektivt skydd mot höftfraktur för de många äldre vars skelett successivt håller på att brytas ned, som en bieffekt av kortisonbehandling. Om patienterna får läkemedelssubstansen alendronat minskar risken för höftfraktur med 65 procent, visar en studie publicerad i The Journal of the American Medical Association (JAMA).

• Ny studie: Därför stannar socialsekreterare kvar

[2017-07-04] En chef som förstår sig på yrket, organisatorisk stabilitet, kollegialt stöd och möjligheten att bidra till förändring. Det är vanliga anledningar till att socialsekreterare väljer att stanna kvar inom den sociala barnavården.

• Musik används som politiskt redskap i islamistiska organisationer

[2017-07-03] Musikformen anashid används av libanesiska Hizbullah och palestinska Hamas för att bland annat väcka känslor, skicka budskap och skapa enighet. Att vara en del av dessa organisationer är inte en roll medlemmarna kan gå i och ur, vilket gör att samma slags musik även flödar i privata sammanhang och är en del av människors identitet. Det visar en avhandling från Göteborgs universitet.

• Svår stress bakom självupplevda minnesproblem

[2017-06-30] Stress, utmattning och en känsla av att minnet sviker. Det är symptom hos en växande patientgrupp som studerats i en avhandling vid Sahlgrenska akademin. Resultat: De kan behöva hjälp, men har sällan begynnande demens.

• Diabetsforskare prisas för studier i världsklass

[2017-06-29] Diabetesforskare Marcus Lind vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, får Svenska Läkaresällskapets Jubileumspris, 150 000 kronor, för banbrytande kliniska prövningar inom typ 1- och typ 2-diabetes i syfte att förbättra behandlingarna för dessa sjukdomar.